Dolar 38,2785
Euro 43,3986
Altın 4.067,86
BİST 9.312,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Per 19°C
Cum 21°C
Cts 18°C
Paz 16°C

Yaşlıları hedef alan 10 dolandırıcılık yöntemi

Emekliyseniz ve dolandırıcılara kaptırdığınız birikimlerin yerine koyabileceğiniz bir gelir kaynağınız yoksa siber  dolandırıcılıkların tesiri yıkıcı olabilir.  Dijital güvenlik şirketi ESET yaşlıları gaye alan dolandırıcılık metotlarını sıraladı. Hem yaşlıların hem de yaşlı akrabalara sahip olanların dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çekti. 

Yaşlıları hedef alan 10 dolandırıcılık yöntemi
REKLAM ALANI
15 Mart 2024 13:36
54

Emekliyseniz ve dolandırıcılara kaptırdığınız birikimlerin yerine koyabileceğiniz bir gelir kaynağınız yoksa siber  dolandırıcılıkların tesiri yıkıcı olabilir.  Dijital güvenlik şirketi ESET yaşlıları amaç alan dolandırıcılık yollarını sıraladı. Hem yaşlıların hem de yaşlı akrabalara sahip olanların dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çekti. 

Yaşlanmak hayatın bir gerçeği. Siber hatalılar süratle yaşlanan toplumlarda nasıl  zengin avlar elde edilebileceklerinin yollarını araştırıyorlar. Yaşlı vatandaşları giderek daha fazla maksat alıyorlar zira bu maksatların çalacak daha fazla parası olduğunu ve bir dolandırıcılığın erken ikaz işaretlerini tespit etmek için potansiyel olarak daha az dijital bilince sahip olduklarını düşünüyorlar. 2022 yılında, 88.262 olay sonucunda 60 yaş üstü bireyler tarafından FBI’a 3,1 milyar dolarlık siber cürüm ziyanı bildirilmiş. Bu sayı bir evvelki yıla nazaran yüzde 82’lik bir artışı temsil etse de rapor edilmemiş çok daha fazla olay var.

ARA REKLAM ALANI

1. Kimlik Avı

Modern internetin belası olan bir tehdit: Oltalama. Kimlik avı e-postası, telefon ya da toplumsal medya bildirisi istenmeyen bir halde gelir. Dolandırıcı, yasal bir kuruluşun kimliğine bürünerek sizden hesap girişleri üzere bilgileri sağlamanızı yahut bir irtibata tıklamanızı yahut bir eki açmanızı talep eder. Birincisi hesaplarınızı ele geçirmelerini sağlayabilirken ikincisi daha fazla bilgi çalmak yahut bilgisayarınızı kilitlemek için tasarlanmış bir berbat gayeli yazılım indirmeye neden olabilir. 

2. Romantik dolandırıcılıklar

FBI, aşk dolandırıcılığının 2022 yılında dolandırıcılara 734 milyar dolar kazandırdığını söylüyor. Dolandırıcılar arkadaşlık sitelerinde düzmece profiller oluşturuyor, yalnız kalplerle arkadaş oluyor ve mümkün olduğunca çok para koparmak gayesiyle bir yakınlık kuruyor. Tipik öyküleri, tıbbi faturalar ya da sevgililerini görmek ismine seyahat etmek için paraya gereksinimleri olduğudur. 

3. Bakım/sağlık hizmetleri

Dolandırıcı, sıhhat sigortası dolandırıcılığı yapmak için diğerlerine satılabilecek ferdî ve tıbbi bilgileri elde etmek emeliyle bir “Tıbbi Bakım” temsilcisini taklit eder. Bunu e-posta yoluyla, telefonla hatta yüz yüze yapabilirler.

4. Teknik Destek

En eski telefon tabanlı dolandırıcılıklardan birinde dolandırıcı, bir teknoloji şirketi yahut telekomünikasyon sağlayıcısı üzere yasal bir kuruluşun kimliğine bürünerek size bilgisayarınızda bir sorun olduğunu söyler. Bu birdenbire ortaya çıkabilir yahut bilgisayarınızda zararsız lakin tasa verici bir açılır pencere belirdikten sonra bir “yardım hattını” aramanız istenebilir. Dolandırıcı, makineye erişim sağlamanız için sizi kandırabilir. Sizden para kazanmanın bir yolunu bulmaya çalışacaklardır. Bunu makinenin gereksiz “korunması” yahut “yükseltilmesi” gerekiyor diyerek yahut makineden finansal bilgileri çalarak yapabilir.

5. Çevrimiçi alışveriş dolandırıcılığı

Dolandırıcılar legal görünümlü çevrimiçi mağazalar oluşturur. Akabinde kimlik avı e-postaları yahut istenmeyen metinler yahut toplumsal medya bildirileri yoluyla kullanıcıları bu mağazaları ziyaret etmeye çeker. Eserler ekseriyetle inanılmaz tekliflerle işaretlenir. Lakin eserler düzmece, çalıntı ya da mevcut değildir ve asıl maksat kart bilgilerinizi çalmaktır.

6. Robocall 

Robocall’lar, çok sayıda alıcıyı tıpkı anda rahatsız etmek için otomatik teknolojiye dayanır. Evvelce kaydedilmiş bir bildiri, fiyatsız yahut yüksek oranda indirimli eserler sunmak için kullanılabilir. Ya da alıcıyı korkutarak karşılık vermesini sağlamak için, örneğin yaklaşan bir davanın konusu olduklarını söylemek için kullanılabilir. Karşılık verirseniz, dolandırıcılar şahsî ve finansal bilgilerinizi elde etmeye çalışacaktır.

7. Hükümet taklidi

Bu hadisede dolandırıcı, Gelir Yönetimi, Medikal Sıhhat Hizmetleri yahut öteki bir devlet kurumundan arıyormuş üzere davranarak ödenmemiş vergi yahut öteki ödemeleri talep eder. Ödemenin yapılmamasının tutuklanmaya yahut öteki cezalara yol açabileceği konusunda agresif bir formda uyarırlar.

8. Piyango dolandırıcılığı

Bir dolandırıcı durup dururken sizi arayarak piyango kazandığınızı ve çıkarınızı geri almak için tek yapmanız gerekenin küçük bir süreç fiyatı yahut vergiyi önden göndermek olduğunu sav eder. Elbette ortada bir ödül yoktur ve paranız ortadan kaybolacaktır.

9. Büyük ebeveyn dolandırıcılığı

Bir dolandırıcı, tehlikede olan bir akrabanızmış üzere davranarak sizi habersizce arar. Ekseriyetle “Merhaba büyükanne, bunun kim olduğunu biliyor musun?” üzere bir şey söyleyerek başlarlar ve akabinde onlara yardım etmek için nakit para göndermeye sizi ikna etmek için tasarlanmış acılı bir kıssayla devam ederler. Ekseriyetle para transferi yahut bir nakit uygulaması aracılığıyla ödeme talep ederler. Sizden her şeyi bâtın tutmanızı isteyebilirler. Bu temanın birtakım varyasyonlarında dolandırıcı, torununuza yardım etmeye çalışan bir polis memuru, tabip yahut avukat üzere davranır. Deepfakes olarak bilinen yapay zeka yazılımındaki gelişmeler, torununuzun sesini daha gerçek bir halde taklit etmelerini ve “sanal adam kaçırma dolandırıcılığı” olarak isimlendirilen şeyi gerçekleştirmelerini bile sağlayabilir.

10. Yatırım dolandırıcılığı

Siber hatalıların 2022’de 3,3 milyar dolardan fazla kazanarak en yüksek gelir elde ettiği bu kategori, çoklukla kripto para yatırımları yoluyla düşük risk ve garantili getiri vaat eden süratli güçlü olma planlarını tabir etmektedir. Gerçekte, tüm plan kum üzerine inşa edilmiştir.

Nasıl inançta kalınır

  • Eğer bir teklif gerçek olamayacak kadar uygunsa, ekseriyetle gerçek değildir.
  • İstenmeyen her türlü irtibata kuşkuyla yaklaşın. Karşılık vermek istiyorsanız, asla bir iletiye direkt cevap vermeyin. Bunun yerine, gönderen kurumu Google’da arayın ve onaylamak için ayrıyeten arayın yahut e-posta gönderin.
  • Sakin olun, ferdî bilgilerinizi vermeyin.
  • Sahte olabileceği için Arayan Kimliği’ne güvenmeyin.
  • Birinin oturum açma bilgilerinizi çalma tehdidini azaltmak için hesaplarınızda çok faktörlü kimlik doğrulama kullanın.
  • Asla banka havalesi, ödeme uygulamaları, armağan kartları yahut kripto para yoluyla para göndermeyin zira dolandırıcılık durumunda geri talep etmenin bir yolu yoktur.
  • E-postalardaki, metinlerdeki, toplumsal medya bildirilerindeki irtibatlara tıklamayın yahut ekleri açmayın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Wordpress Hosting ingilizce kurs plastic producer Clio Yedek Parça Logan yedek parça axial fan çelik bariyer labomat ankara cıkıslı turlar thermowell alerji testi fiyatları ges ne demek solar akü Modern Ofis Tasarımları şişme mont klinik dekorasyonu cubes ankara ulusal taşıt tanıma sistemi şanlıurfa trafo fabrikaları su jeti e imza saat Peugeot Yedek Parça briket fiyatları Kaya Tuzu granül aktif karbon yurtdışı turlar