Dolar 35,9952
Euro 37,1458
Altın 3.364,47
BİST 9.845,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 4°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
4°C
Hafif Yağmurlu
Sal 5°C
Çar 8°C
Per 11°C
Cum 11°C

Ramazanda Doğru Beslenme Tercihleri Sağlık Getiriyor

Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, Ramazan ayı boyuncu gerçek beslenme tercihlerinin genel sıhhatimize büyük katkı sağlayabileceğini belirterek uygunsuz besin tercihi ve beslenme şeklinin sıhhatimize büyük ziyan verebileceğine dikkat çekti

Ramazanda Doğru Beslenme Tercihleri Sağlık Getiriyor
REKLAM ALANI
6 Mart 2024 19:00
41

Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, Ramazan ayı boyuncu yanlışsız beslenme tercihlerinin genel sıhhatimize büyük katkı sağlayabileceğini belirterek uygunsuz besin tercihi ve beslenme üslubunun sıhhatimize büyük ziyan verebileceğine dikkat çekti

Ramazan ayı, tüm gün aç kalınmasının akabinde aile fertlerinin ve dostların bir ortaya geldiği, çeşit çeşit yemekle süslenen iftar sofralarında yemeğin biraz fazla yenebildiği, beslenme rutininde ve sıhhatte değerli değişikliklere yol açan bir ay. Uzmanlar ise Ramazanda sağlıklı kalabilmek için yanlışsız beslenme tercihlerinin kıymetine dikkat çekiyor

ARA REKLAM ALANI

Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Kısmı Lideri Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, Ramazan ayında nasıl beslenmemiz gerektiğine ait bilgiler verdi. 

Ramazan müddetince besin tercihlerimiz kadar tüketilen besinlerin porsiyonunun, iftar ile sahur ortasındaki öğün sıklığının değerli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Bakır, “Bu süreçte gerçek tercihler genel sıhhatimize büyük katkı sağlayabileceği üzere, uygunsuz besin tercihi ve beslenme şekli sıhhatimize ziyan da verebilmektedir. Birinci tekliflerden birisi sahura kalkılması, birinci öğünün gün başlarken yapılmasıdır. İftarı da mümkün olduğunca iki ana öğüne bölmek, sonrasında küçük, lakin kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olacak orta öğünler tüketmek önemlidir” diye konuştu. 

“Doğru Beslenme Metabolik Kontrol”

Doğru besinlerle, yanlışsız sıklıkta beslenen bireylerin Ramazan ayı sürecinde çok daha uygun metabolik denetim sağladığını söz eden Binnur Okan Bakır, kan şekeri ortalamalarının ve kan yağlarının olumlu istikamette değiştiğinin de bilindiğini kaydetti. 

Doç. Dr. Bakır, “Sahurda tüketilecek besinlerin posadan güçlü sağlıklı karbonhidratlar olan taze zerzevat, meyve ve işlenmemiş tahıllar içermesi, beraberinde kesinlikle süt, yoğurt, peynir üzere bir kalsiyum kaynağının tüketilmesi kıymetlidir. Sağlıklı yağlar içeren kuruyemişler ve zeytin tüketimi de kan şekeri denetimine ve tokluğun uzatılmasına katkıda bulunacaktır. Çok tuzlu besinlerden, kızartma, kavurma üzere çok yağlı besinlerden ve sosis, sucuk, salam üzere işlenmiş et eserlerinden kaçınılmalıdır” dedi.

“İftarı İkiye Bölün”

İftarın ise ikiye bölünmesinin yararlı olacağına işaret eden Doç. Dr. Bakır, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Tüketilecek besinlerin tek seferde denetimli ölçülerde tabağa alınması gereksiz ve farkında olunmadan fazla tüketimin önüne geçebilir. Hurma, zeytin, peynir ve tam taneli ekmek ile iftariyelikler tercih edilebilir. Alternatif olarak çorba ile birlikte salata ve yoğurt tüketilebilir. İkinci kısımda ise salata ve zerzevat yemekleri ile bir arada sağlıklı bir pişirme prosedürleri ile pişirilmiş et, tavuk, balık yahut kuru baklagiller ile tam tahıllardan oluşan bir ana öğün yapılabilir. Geç yatan bireyler için iftardan 2-3 saat sonra orta öğün önerilebilir. Bu öğünde mevsim meyve ve zerzevatları ile birlikte protein ve kalsiyum açısından varlıklı olan süt, yoğurt, peynir üzere besinler tüketilebilir.”

Çay, Kahve Su Değildir

Sıvı tüketiminin değerine de dikkat çeken Binnur Okan Bakır, “Besinlerimiz kadar sıvı tüketimimize de dikkat etmemiz çok kıymetlidir. Çay, kahve üzere sıvılardan alınan sıvının kâfi olmayacağı, iftar ile sahur ortasındaki müddette kesinlikle gereğince su içmemiz gerektiği unutulmamalıdır” sözlerini kullandı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Wordpress Hosting ingilizce kurs plastic producer Clio Yedek Parça Logan yedek parça axial fan çelik bariyer labomat ankara cıkıslı turlar thermowell alerji testi fiyatları ges ne demek solar akü Modern Ofis Tasarımları şişme mont klinik dekorasyonu cubes ankara ulusal taşıt tanıma sistemi şanlıurfa trafo fabrikaları su jeti e imza saat Peugeot Yedek Parça briket fiyatları ingilizce kursu Kaya Tuzu