Dolar 35,4802
Euro 36,5582
Altın 3.047,75
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Yağmurlu
İstanbul
7°C
Yağmurlu
Çar 8°C
Per 9°C
Cum 9°C
Cts 10°C

Güneşe Korunmasız Çıkmayın

Dünyamızın ömür kaynağı olan güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmak ciltte güneş hasarına neden oluyor.

Güneşe Korunmasız Çıkmayın
REKLAM ALANI
3 Haziran 2024 15:12
1.455

Bu hasar; kızarıklık, yanık, kırışıklıklar ve hatta cilt kanseri üzere daha önemli sıhhat meselelerine yol açabiliyor. Her mevsim lakin bilhassa yaz aylarında UV ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmak ve güneş gözetici kullanmak gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Bilgin Karahallı, güneş ışınlarının olumlu ve olumsuz tesirleri hakkında bilgi verdi. 

Güneş ışığı; dalga uzunluğuna ve karşılaştığı deri yüzeyinin özelliklerine nazaran deriden kısmen geri yansıyabilen, dokuda dağılabilen yahut deri altına geçebilen fizikî bir casustur. Dünyaya gelen güneş gücünün sırf 2/3’ü atmosferden geçerek yeryüzüne ulaşabilir ve bunun da sadece %5’i UV güçtür. Işığın deriyle temasındaki en değerli değişiklikler güneşin ultraviyole  (UV) ışımasına bağlı olarak gerçekleşir. Ozon katmanı UVB’nin de %70- 90’ını emer. 1980’lerde bilhassa Antartika’nın üzerinde dikkati çeken ozon deliği dünyada geniş tedbirler alınmasına yol açmıştır. 2015 yılının Eylül ayında yapılan ölçümlerde, ozon katmanındaki deliğin 2000 yılına kıyasla 4 milyon kilometrekare küçüldüğü bildirilmiştir. 

ARA REKLAM ALANI

Güneş ışınları D vitamini sentezinde misyon alıyor

Ultraviyole ışınlarının insan sıhhati ve deri üzerinde çok kıymetli tesirleri bulunmaktadır. En değerlisi D vitamini sentezidir. Mart ve ekim ayları ortası D vitamini açısından en tesirli periyottur. Bu aylarda bilhassa güneş ışınlarının dik geldiği saat 11.00 ve 15.00 ortası D vitamini için en uygun saatlerdir. Lakin güneşin olumsuz tesirlerini göz önüne alırsak, yalnızca 10 -15 dk. diz ve dirsek altı bölgelerinin güneşlendirilmesi kâfi olmaktadır.

Uzun müddetli güneş hasarı önemli sıhhat problemlerine yol açabiliyor

Güneş ışınlarının olumsuz tesirleri ortasında güneş yanığı, cilt kuruluğu, dehidrasyon, cilt yaşlanması (kırışıklıklar, lekeler) ve cilt kanseri yer alır. Ayrıyeten bağışıklık sisteminin zayıflaması üzere tesirler de görülebilir. 

  • Fotokarsinogenez: DNA hasarı, onkogenlerin mutasyona uğraması ve tümoral gelişmeyi baskılayıcı genlerin baskılanması sonucu deri kanserleri oluşabilir.
  • Fotoyaşlanma: En erken bulgusu deride renk değişiklikleri (açık ya da kahverengi lekelenmeler), kırışıklıklar, deride kabalaşma, son basamaklara gelindiğinde deri atrofisi, elostoz denilen elastik liflerde anormalliklerdir.
  • İmmünsupresyon: Hücresel immünitede baskılanma olur.

Güneş hasarında tesirli olan birçok faktör bulunuyor

  • Hastanın deri tipi (açık yada koyu olması)
  • UV birikici tesiri (uzun müddetli maruz kalma)
  • UV yoğunluğu (en ağır öğlen saatleri)
  • Asfalt, kum, kar ile yansıma
  • Çocukluk çağı
  • Ekvatora yakınlık
  • Yüksek rakım

Güneşten en tesirli halde nasıl korunmalıyız? 

Gölgede durmak güneşten direk gelen UV’yi engellese de gökyüzünde dağılan UV’ye pürüz değildir. Pencereler UVB’yi tesirli bir formda filtrelese de UVA’yı geçirir.

Giysiler güneşten muhafazada güneş kremlerine nazaran daha muteberdir. Derinin hangi bölgelerinin korunduğu açıkça görülebilir ve giysiler ıslanmadığı sürece vakitle müdafaa ölçüsü azalmaz. Güneş hami kremler deriye ulaşan UV ışınlarını emen, yansıtan casuslardır. Krem, jel, losyon, sprey halinde olabilir. SPF ile tabir edilen çeşitli derecelerde güneş muhafaza faktörleri içerirler. Tesir sistemlerine nazaran inorganik (fiziksel) ve organik (kimyasal) güneş koruyucular olarak ikiye ayrılırlar.

  • Fiziksel güneş koruyucular deride bariyer oluşturup UV ışınlarını yansıtarak tesir gösterirler. Çinko oksit, titanyum dioksit, demir oksit üzere hususlar içerirler.
  • Kimyasal güneş koruyucular, UV ışınlarını absorbe ederek tesir gösterirler bu yüzden fotoallerjik tepkilere neden olabilirler. PABA türevleri, sinnamad esterleri, salisilat esterleri, benzofenonlar bu gruptandır.

İyi bir güneş gözetici geniş spektrumlu yani hem UVA hem de UVB ye karşı tesirli olmalı, suya ve terlemeye güçlü olmalı, irritasyon yapmamalı, toksik olmamalı ve kâfi bir güneş müdafaa faktörüne (SPF’ye) sahip olmalıdır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Wordpress Hosting ingilizce kurs plastic producer Clio Yedek Parça Logan yedek parça axial fan çelik bariyer labomat ankara cıkıslı turlar thermowell alerji testi fiyatları ges ne demek solar akü Modern Ofis Tasarımları şişme mont klinik dekorasyonu cubes ankara ulusal taşıt tanıma sistemi şanlıurfa trafo fabrikaları su jeti e imza saat Peugeot Yedek Parça briket fiyatları ingilizce kursu