Dolar 39,3863
Euro 45,5987
Altın 4.297,34
BİST 9.383,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Açık
İstanbul
28°C
Açık
Çar 30°C
Per 30°C
Cum 31°C
Cts 26°C

Diyetisyen Tabak, “Engelli bireylere yönelik özel beslenme stratejileri belirlenmeli”

Ege Üniversitesi (EÜ) Manisiz Ege Ünitesi Koordinatörlüğü tarafından “Engelli Bireylerin Karşılaştığı Beslenme Sorunları” bahisli söyleşi düzenlendi.

Diyetisyen Tabak, “Engelli bireylere yönelik özel beslenme stratejileri belirlenmeli”
REKLAM ALANI
12 Mart 2024 18:24
95

Ege Üniversitesi (EÜ) Manisiz Ege Ünitesi Koordinatörlüğü tarafından “Engelli Bireylerin Karşılaştığı Beslenme Sorunları” bahisli söyleşi düzenlendi. EÜ Manisiz Ege Ünitesi Koordinatör Yardımcısı ve EÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Eskişar Tefçi’nin moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Diyetisyen Göksu Tabak konuşmacı olarak yer aldı. Çevrimiçi gerçekleştirilen söyleşiye akademisyenler ve öğrenci katıldı.

         Engelli bireylerin yemek yeme marifetlerini etkileyen durumlar hakkında bilgi veren Diyetisyen Göksü Tabak, “Engelin çeşidi ve derecesine bağlı olmadan engelli bireyler kendi kendilerine yemek yiyebilirler. Fakat motor ve hudut sisteminin zedelenmesi, ağız boşluğu ya da kaslardaki yapısal anormallikler, dikkat sorunları, özel diyet ihtiyaçları, yetersiz öğrenme ve öğretmen çocuk oranı yemek yeme maharetlerinin gelişimini engelleyebilir” dedi.

ARA REKLAM ALANI

         Down Sendromu bireylerin yaşadığı beslenme sorunlarına değinen Diyetisyen Tabak “Down Sendromu olan bireyler her yaşta yeme içme yahut yutma zahmeti yaşayabilir. Bu sıkıntılar vakitle ve terapi yardımıyla düzelebilir. Lakin kimi durumlarda bu sorunlar ömür uzunluğu da devam edebilir. Beslenme tedavisinin temel tekliflerinde su tüketiminin artırılması, iş yerindeki ve okuldaki süpervizörlerin tedavi alanına dahil edilmesi, meskende yemek hazırlanması, yiyecekleri ödül olarak kullanılmaması, kişinin ilgi ve hünerlerine uygun günlük idman rutinin oluşturulması yer alıyor” diye konuştu.

Otizm-spektrum bozukluğunda beslenme

         Otizm-spektrum bozukluğu olan bireylerin beslenme alışkanlığı ile alakalı bilgiler veren Diyetisyen Tabak, “Otizmi olan bireyler, ışığa, dokunmaya, sese ve tada karşı bir hassasiyet yaşarlar. Bu da besinlerin çeşitliliğini tesirler. Otizm durumunda beslenme ihtiyaçlarında rastgele bir farklılık yoktur ve istikrarlı beslenme sıhhat ve gelişim için önemlidir” diye konuştu. Diyetisyen Tabak, otizimli bireylerde meydana gelen beslenme sıkıntıları hakkında bilgi vererek, “Otizm-spektrum bozukluğu, bireylerde yemek vakitlerinde rutine gereksinim duyulması, kokulara, imgelere ve seslere karşı hassasiyet, konsitipasyon, diyare üzere sindirim rahatsızlıkları, besinlere çok hassaslık ve hudutlu bir diyet üzere beslenme problemleri görülür” dedi.

         Engelli bireylere özel olarak uygulanması gereken beslenme stratejilerinden bahseden Diyetisyen Tabak, “Engellilik cinsine bağlı olarak bireyin güç muhtaçlığı farklılık gösterebilir. Örneğin hareket kısıtlığı olan bireylerin güç harcamaları daha düşük olabilir. Bireylerin sağlıklı bir hayat sürdürebilmeleri için protein, vitamin ve mineral muhtaçlıkları dikkatlice planlanmalıdır. Engelli bireylerin beslenmesi konusunda temel prensip, kişinin ferdî gereksinimlerine ve sıhhat durumuna özel beslenme stratejilerinin belirlenmesidir. Bu nedenle bireyin sıhhat durumu ve gereksinimlerine yönelik olarak beslenme uzmanları tarafından şahsileştirilmiş beslenme planları oluşturulmalıdır” dedi.

         Diyetisyen Göksu Tabak, söyleşi sonunda iştirakçilerden gelen soruları yanıtladı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Wordpress Hosting ingilizce kurs plastic producer Clio Yedek Parça Logan yedek parça axial fan çelik bariyer labomat ankara cıkıslı turlar thermowell alerji testi fiyatları ges ne demek solar akü şişme mont klinik dekorasyonu cubes ankara ulusal taşıt tanıma sistemi şanlıurfa trafo fabrikaları su jeti e imza saat Peugeot Yedek Parça briket fiyatları Kaya Tuzu granül aktif karbon yurtdışı turlar