Dolar 35,5328
Euro 36,5659
Altın 3.101,97
BİST 9.866,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
10°C
Parçalı Bulutlu
Cts 12°C
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C

Çiğlili Sporseverler Sağlıklı Beslenme Seminerinde Buluştu

Çiğli Belediyesi tarafından, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yıl dönümü kapsamında hazırlanan etkinlikler sürat kesmeden devam ediyor.

Çiğlili Sporseverler Sağlıklı Beslenme Seminerinde Buluştu
REKLAM ALANI
18 Mayıs 2024 19:24
38

Kutlama programı doğrultusunda, Uzman Diyetisyen Özdegül Baştürk ile Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitim Kısmı Öğretim Vazifelisi Doç. Dr. Sinan Seyhan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Sporcu Beslenmesi, Spor Yaralanmaları ve Tekrar İdmana Dönüş” bahisli seminer, Çiğli Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Aktifliğe birçok antrenör ve sportmen katıldı.

Özdegül Baştürk: “Dengeli beslenme önemli”

ARA REKLAM ALANI

Sporcu beslenmesi konusunda konuşma yapan Uzman Diyetisyen Özdegül Baştürk, atletlerin beslenme konusunda bazen yanılgıya düşebildiğini ve bu nedenle de dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti. Baştürk, “Öncelikle bizleri 19 Mayıs üzere pahalı bir aktifliğin çatısı altında buluşturan Çiğli Belediye Lideri Sayın Onur Emrah Yıldız’a teşekkür ediyorum. Atletler performanslarını artırmak ve yaralanmalarda süratli güzelleşmeyi sağlayacak halde beslenmelidir. Olağan bir beslenme tertibinde protein, karbonhidrat ve yağlar bir ortada olmalıdır. Bunun yanında idman sırasında güç harcanması nedeniyle de enerjiyi geri alacak besinlerin tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sportmenler güçlerinin yüzde 50 ile 65’ini karbonhidratlardan yüzde 20 ile 30’unu yağdan, yüzde 10 ile 15’ini de proteinlerden almalılar. Atletler vakit zaman tüm enerjiyi karbonhidrattan alma üzere bir yanlışa düşebiliyor ama protein ihtiyacı de muhakkak unutulmamalı. Yüklü olarak patates, mercimek, fasulye ve tam tahıllı ekmek üzere birleşik karbonhidratlar tercih edilmelidir” diye konuştu.

Protein kaynağımızı çeşitlendirmeliyiz”

Her öğünde protein tüketiminin de hakikat olmadığının altını çizen Uzman Diyetisyen Baştürk, “Her öğünde et üzere bir proteinin tüketilmesi yanlıştır. Bunun yapılması durumunda halk ortasında Gut hastalığı olarak bilinen sıhhat problemine yol açılabilir. Proteinlerin yüzde 50’si hayvansal besinlerden yüzde 50’si ise bitkisel besinlerden alınmalıdır. Çok protein tüketiminde su kaybı ve öteki hastalıklara davet çıkarılabilir. Ayrıyeten karşılaşma öncesinde gaz yapan ve bağırsakta uzun müddet kalan; kızartma, kuru baklagiller, kuru meyveler, acılı, baharatlı yiyecekler ve çiğ sebzeler tercih edilmemelidir. Karşılaşma öncesi son öğün 3-4 saat evvel olmalı ve bu öğünde makarna, pilav üzere birleşik karbonhidrat, et ve sebzeli sandviçler, yoğurt, meyve salatası, sportmen içecekleri, meyve suyu üzere eserler tüketilmeli” tabirlerini kullandı.

Sinan Seyhan: “Antrenörler sakatlanmalara karşı şuurlu olmalı”

Sporcu Sakatlanmaları konusunda konuşmasını gerçekleştiren Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Kısmı Öğretim Vazifelisi Doç. Dr. Sinan Seyhan, “Sporcu yaralanmalarında birinci teşhis ve sınıflandırma çok kıymetlidir. Birinci, ikinci ve üçüncü derece yaralanmalar vardır. Üçüncü derecede yaralanmalarda; kas ziyan görmüş ve şiddetli bir ağrı vardır. Bunun tedavisi de ameliyattır. Yumuşak doku yaralanmalarında da üçüncü derece yaralanma gerçekleştiyse, ya bağlar büsbütün kopmuş ya da kopma evresine gelmiştir. Dışarıdaki sıcaklık, soğukluk, basınç ve bağıl nem atletin sakatlanmasında tesirli olabilir. Tüm bu etkenler göz önüne alındığında antrenör ve takımının atlet sakatlanmaları ve birinci yardımı hususlarında bilgi sahibi olmalıdır” dedi.

Tam olarak güzelleşmeden spora dönmemeliyiz”

Sakatlanma sonrasında birçok atletin çabucak idmana dönmek istediğini fakat gereğince güzelleşmemiş bir atletin ileride daha fazla ziyan görebileceğini belirten Doç. Dr. Seyhan, “Antrenörler kadar sportmenlerin da kendi sıhhatini düşünmesi lazım. Muhtemel bir sakatlık sonrasında tüm manasıyla güzelleşmeden tekrar idmanlara başlamak yeni ve öbür sakatlıklara yol açabilir. Fizikî aktivitelere dönüş etabında dikkatli olunmalı ve tedavi süreci tamamlanmalıdır. 19 Mayıs vesilesiyle bir ortaya geldiğimiz tüm atletlerin ve antrenörlerin bayramını kutluyor, başarılı ve sağlıklı bir spor ömrü diliyorum” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Wordpress Hosting ingilizce kurs plastic producer Clio Yedek Parça Logan yedek parça axial fan çelik bariyer labomat ankara cıkıslı turlar thermowell alerji testi fiyatları ges ne demek solar akü Modern Ofis Tasarımları şişme mont klinik dekorasyonu cubes ankara ulusal taşıt tanıma sistemi şanlıurfa trafo fabrikaları su jeti e imza saat Peugeot Yedek Parça briket fiyatları ingilizce kursu